2010. február 13., szombat

Sült fokhagymás pangasius halfilé jégsaláta ágyon

Egyszerű és nagyszerű vacsoraötlet, és nem utolsó sorban kevés időigényű, ami a vacsorák elkészítésekor egy igen fontos szempont lehet. Ha egy kis könnyű és egészséges ennivalóra vágyunk, ráadásul a hallal is jó barátságban vagyunk, akkor evvel nem tévedhetünk nagyot. A Vietnámból érkező Pangasius halfilék nagyon finom húsúak, teljesen szálkamentesek és nincs az a jellegzetes kellemetlen halszaguk, mint általában a többi halnak, ezért szeretettel tudom ajánlani mindenkinek.


Hozzávalók 4 személyre:
  • kb. 4 pangasius halfilé szelet (éhségtől függően akár több szelet :)
  • só, bors, fokhagymapor, pikáns fűszerek (paprika, chili, majoranna, oregánó, stb.)
  • vaj, vagy olívaolaj
  • salátához: 1 fej jégsaláta, fél doboz kukorica, 2 db piros húsú kaliforniai paprika, fél, vagy akár egy pohár joghurt, 2 gerezd fokhagyma, só, bors
Elkészítése:

A halfiléket sóval, borssal, fokhagymaporral (elővigyázatosságból nem merem friss fokhagymával megszórni, nehogy keserű legyen a finom halacska), bolondításképp egy kis chilivel, oregánóval és piros paprikával ízesíthetjük, és persze ízlés szerint bármilyen más finom fűszerrel is. Amíg áll egy kevés időt a hal a fűszerekben, addig elkészítjük a könnyű és egészséges salátánkat köret gyanánt: egy fej jégsalátát aprítunk fel, 1-2 db piros húsú (persze úgy még szebben mutatna, ha az egyik piros, a másik sárga húsú) kaliforniai paprika kíséretében, fél konzervnyi kukoricával és fél pohárnyi joghurttal keverjük el a hozzávalókat, ízesítésként pedig sóval, borssal, és frissen reszelt fokhagymával fűszerezzük. Amíg a saláta ízei összeérnek néhány perc alatt, kevés olívaolajban ropogósra sütjük a pangasius halfilé mindkét oldalát.

Frissítés (2012.02.05.)
Két évvel a recept megírása után már nem tudnám ugyanolyan nyugodt szívvel ajánlani a pangasius halat, hiszen egyre inkább beigazolódni látszik a sok rossz hír erről a halról. Helyette inkább ponty-, amúr-, busa vagy afrikai harcsafilét süssünk!

Receptajánló:  

10 megjegyzés:

Evelin írta...

Mmm,épp áll a fűszerekben a két pangasius filé, alig várom hogy megsüthessem :) köszi a receptet!

Márti írta...

Szia Evelin! Remélem, hogy nem csalódtál és finomra sikeredett a hal vacsora. :) Nekem is nagy kedvencem ez a recept. Örülök, hogy kipróbáltad.

Névtelen írta...

Épp a karácsonyi vacsorához kerestem receptet és így találtam a csodás blogodra. Köszönöm a tippet, remélem nagyon finom lesz a lakoma. Boldog Karácsonyt! Üdv, Zoli

Névtelen írta...

Üdv!
Én is merítettem a salátaöntetemhez tőled ihletet!
Köszönöm!
Leírom, amit én csinálok, hátha segít valakinek:

Fehér harcsaszelet sörtésztában. Gyakorlatilag ez egy palacsintatészta, ami sörrel készül.
A köret jégsaláta, kígyóuborka, háromszínű kaliforniai paprika, póréhagyma. Az öntethez a tejfölt picit felhígítottam főzőtejszínnel és szórtam bele sót, fokhagymát, borsot, fokhagymát, szárított petrezselyemzöldet, és nagyon kevés oregánót.

Batu

Márti írta...

Kedves Zoli! Köszi és Neked is boldog ünnepeket, sikeres új évet kívánok!
Kedves Batu! Köszönöm, nagyon jól hangzik a Te verziód is, egyszer ki fogom próbálni a sörös halat. :) Üdv.: Márti

Névtelen írta...

Hát még jó, hogy így el lehet adni ezt a fos halnak nevezett izét, ti nem szoktatok olvasni?? tömérdek oldalon taglalják, hogy mennyi méreg van ebben...jó étvágyat hozzá

Márti írta...

Én is olvastam már hasonló rosszakat az áruházakban elérhető fagyasztott pangasius halfilékről, de nem hinném, hogy az összes formátumban megvásárolható halfilé „mérgező” lenne… Nem mondom, hogy olyan nagyon sok ilyen halat ettem, de szerencsére még élek és egészséges vagyok. Egyébként a receptet bármilyen más halfajtával is ki lehet próbálni...

Névtelen írta...

Az a szomorú igazság, hogy egyéb más állat húsa is manapság tartalmaz mérget, hormont, antibiotikumot. Nehéz eldönteni, hogy mi az ami megbízható és bio. Néha lehet pangasiust venni, nem kell túlzásba vinni és pontosan annyit fog ártani, mint bármi más, amit nem saját magad, otthon tenyésztesz.

Névtelen írta...

Na jól megjártuk 2012 karácsonyán. Ezt a szörnyűséget rántottuk ki. fagyasztott Tescós. Borzalémas íze volt. A 8 szelet rántott valami a kukában landolt, hasollóan a bespájzolt 2 kg nyersshez. Ilyen rossz újságpapír ízü, vagy inkább fűrészpor ízü halat még nem ettem. Nem is fogok. Csak azt nem értem, hogy mi ebben az üzlet, mert aki egyszer megveszi, az többé nem fogja. Mér szerencs hogy készítettünk jó magyaros pontyhalászlét is, nagyon finomat, és abból ettünk mér egy jó tányérral.

Márti írta...

Sajnos a fagyasztott hallal még inkább át tudják verni az embereket, sajnálom, hogy így jártatok karácsonykor. De még szerencse, hogy finom halászlevet főztetek és azért jókat ettetek. Pangasius filét maximum nyersen, frissen érdemes venni, de az embernek még így is fenntartásai vannak. Bár sajnos olykor harcsából is kifoghatunk iszap ízű szörnyűséget. A legjobb, ha mi magunk horgásszuk a halat, így biztosan igazi halból főzhetünk. :)

Megjegyzés küldése